Elsa van de Loo

Elsa van de Loo

Advocaat

Over

Elsa van de Loo is sinds 2016 advocaat en heeft een achtergrond in mensenrechten. In 2012 studeerde zij af aan de Vrije Universiteit met een master Transnational Legal Studies. Daarna heeft zij enkele jaren voor een mensenrechteninstituut gewerkt op het gebied van gelijke behandeling en non discriminatie. Als advocaat specialiseert zij zich in het civiele recht, huurrecht, onderwijsrecht en grondrechten. In 2019 rondde zij ook de Leergang Onderwijsrecht op de VU met succes af.

Elsa van de Loo heeft ruime ervaring in het adviseren en procederen voor particulieren en ondernemers. Kenmerkend is haar betrokken, bevlogen en praktische aanpak om iedere zaak zo spoedig mogelijk tot een goed eindresultaat te brengen.

Zij is tijdens haar studie actief geweest als jongerenvertegenwoordiger voor Nederland naar de Verenigde Naties en als lid voor het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Momenteel is zij actief in de Stichting Zorgeloos naar School. Namens de stichting adviseert zij ouders, kinderen en onderwijsinstellingen om de schoolgang voor leerlingen met een chronische aandoening zo zorgeloos mogelijk te maken.

Andere werkzaamheden

Naast advocaat is Elsa van de Loo ook werkzaam als trainer op het gebied van diversiteit en inclusie waarbij zij al jaren trainingen verzorgt voor overheidsinstellingen, de rechterlijke macht en bedrijven. De training Selecteren zonder vooroordelen geeft zij als gecertificeerd trainer van het College voor de Rechten van de Mens

Ook treedt zij regelmatig op als spreker en dagvoorzitter. Voor verzoeken hieromtrent kunt u ons ook contacteren.

Elsa van de Loo is lid van de onafhankelijke bezwaarschriftenadviescommissie Toeslagen. De bezwaarschriftenadviescommissie adviseert onder andere over bezwaarschriften inzake compensatie door vooringenomen behandeling van de Belastingdienst/Toeslagen en herstel door de hardheid van het toeslagenstelsel.

 

Rechtsgebieden

Publicaties

 • E.B. van de Loo, ‘Afwijzing verzoek tot beëindiging gezag van een ongeboren baby: Een verstandelijke beperking van ouders is op zich geen bepalende factor voor falend ouderschap’, Handicap & Recht 2020/afl. 1, p. 18. Hier te lezen.
 • Nederlands Tijdschrift Mensenrechten (NTM). Medeauteur rubriek actualiteiten mensenrechten
  (2015 – 2017).
 • Influence of Privatization of Water Resources on Access to the Right to Water in Kenya, Water
  Policy 13 (2011) p. 208–219. Water Policy is het officiële tijdschrift van de World Water Council. Het artikel is hier te lezen.

In het nieuws

 • AT5 – interview met Elsa van de Loo 28-4-2022
  “Iedereen moet evenveel toegang hebben tot het recht, juist ook mensen met een kleine portemonnee. Advocaat Elsa van de Loo heeft een achtergrond in mensenrechten en heeft zich gespecialiseerd in huurrecht en onderwijsrecht. “De mensen die bij mij komen passen niet in de regeltjes.” ” Hier te lezen en te zien.
 • Podcast – De Wet als kuntstwerk 1-7-2021.
  Geloof in de rechtstaat met Elsa van de Loo. Luister hier
 • Parool – achtergrond interview met Elsa van de Loo 5-12-2020
  “Advocaat Elsa van de Loo: ‘Willen we elkaar tot op het bot beledigen, alleen omdat het kan?’ “. Het gehele interview is hier te lezen.
 • Build the table – interview met Elsa van de Loo 20-11-2020
  In Build the Table neemt Riiziane Golamun je mee op koffie-date met Succesvolle, Betrokken en Inspirerende Vrouwen. In aflevering 4 een interview met Elsa van de Loo.
 • JINEK – Vrijheid van meningsuiting 5-11-2020
  Advocate Elsa van de Loo bij Jinek over de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding  van een petitie.
 • NPO1 Radio – 5 vragen over eeuwige grafrust.
  5 vragen over eeuwige grafrust werden vandaag voorgelegd aan Elsa van de Loo, bestuurslid van Stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN) in Stax&Toine. Klik hier
 • Huurder met vier kinderen mag niet worden uitgezet 4-10-2020
  Advocaat Elsa van de Loo staat met succes een gezin bij in een huurkwestie. De rechtbank oordeelt dat zij de woning niet hoeven te verlaten. Het artikel van AT5 nieuw is hier te lezen. De uitspraak is hier te lezen.
 • Eeuwige grafrust in Amsterdam oktober 2020
  Elsa van de Loo is tevens bestuurslid en woordvoerder van de Stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN). De Stichting heeft een aanvraag bij de Gemeente Amsterdam ingediend om eeuwige grafrust te realiseren. Meer hierover:
  ParoolPlan voor begraafplaats moslims met eeuwige grafrust op Westgaarde‘.
  AT5Plan om tóch islamitisch graven met eeuwige grafrust te realiseren in Amsterdam
  NPO Radio 1Steeds meer vraag naar eeuwige grafrust
 • Kandidaten selecteren zonder vooroordelen 28-9-2020
  Elsa van de Loo is externe trainer voor het College voor de Rechten van de Mens. In een nieuw ontwikkelde module traint zij politieke partijen en vertrouwenscommissies om te selecteren zonder vooroordelen. Over de training aan GroenLinks Utrecht verscheen een artikel van Democratie in Actie. Het artikel is hier te lezen.
 • NieuwWij interview met Elsa van de Loo 31-8-2020
  Een persoonlijk interview met Elsa van de Loo over diversiteit, inclusie en gelijkheid in haar werk als advocaat, trainer en in de politiek. Het interview is hier te lezen.
 • Eeuwige grafrust voor moslims in Amsterdam 13-8-2020
  Steeds meer moslims kiezen er voor om zich in Nederland te laten begraven. Maar dan moeten er wel islamitische begraafplaatsen met eeuwigdurend grafrecht komen. Elsa van de Loo is lid van de werkgroep werkgroep opgericht om een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust te creëren. Het artikel van de Trouw Hier te lezen.
 • AT5 – Amsterdamse moslims zoeken eeuwige grafrust 15-7-2020
  Op Amsterdamse begraafplaatsen is geen eeuwigdurende grafrust. Er wordt al jaren gepleit voor een islamitische begraafplaats in de stad. Nu komen de gesprekken in een stroomversnelling. Zo is er een werkgroep in het leven geroepen die de plannen verder vorm gaat geven. Elsa van de Loo zit in die werkgroep. Artikel van AT5 is Hier te lezen.
 • Kansenongelijkheid in het onderwijs 15-5-2020
  Als advocaat in het onderwijsrecht ziet Elsa van de Loo dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. In deze vodcast van LAB6 gaat zij in gesprek over de kansenongelijkheid in het onderwijs. Hier te beluisteren vanaf minuut 32:50.
 • Hoogzwangere sollicitant onterecht afgewezen 27-2-2020
  Een hoogzwangere sollicitant bij de Rotterdamse Erasmus Universiteit werd deze maand door het College voor de Rechten voor de Mens in het gelijk gesteld. Advocaat Elsa van de Loo (31) licht de zaak toe in het Algemeen Dagblad. Lees ook het volledige oordeel hier.
 • Universiteit discrimineert op grond van geslacht 26-2-2020
  Een sollicitant staat op het punt te bevallen, moet een werkgever hier rekening mee houden? De Volkskrant bericht hierover. Elsa van de Loo stond deze cliënte met succes bij. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er sprake is van discriminatie op grond van geslacht. Lees ook het volledige oordeel hier.
 • Vrijheid van godsdienst 3-11-2019
  Bij het radioprogramma Kwesties van NPO1 geeft advocaat Elsa van de Loo een toelichting op de vrijheid van godsdienst naar aanleiding van het bericht van de Blauwe Moskee in Amsterdam om de gebedsoproep te laten horen.
 • Diabeteszorg in het onderwijs 31-5-2019
  In het programma van de NTR de Nieuwe Maan geeft Elsa van de Loo een nadere toelichting over diabeteszorg in het onderwijs.
 • Diversiteit in de politiek 19-3-2019
  Elsa van de Loo over vrouwen en diversiteit in de politiek in een interview met NieuwWij.
 • Elsa van de Loo lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen 10-1-2019
  Advocaat Elsa van de Loo is verkiesbaar voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland bericht AT5.
 • Elsa van de Loo bij ISA podcast 22-7-2018
  In deze podcast geeft Elsa van de Loo een nadere toelichting over haar drive in de advocatuur en het studentenleven.
 • Diabeteszorg in het onderwijs 15 -5-2018
  Naast advocaat is Elsa van de Loo ook ambassadeur voor de Stichting Zorgeloos met diabetes naar school. Bij RTL nieuws geeft zij een toelichting over wat wel en niet mag rondom diabeteszorg op school.
 • Studerende moeder kan doorstuderen dankzij interventie 28-2-2018
  Elsa van de Loo stond op verzoek van PILP een studerende moeder bij. Dankzij een snelle interventie kon de moeder weer verder studeren.
 • Elsa van de Loo over de hoofddoek uitspraak van Europees Hof van Justitie 14-3-2017
  Op radio FunX gaf Elsa van de Loo een toelichting op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het dragen van een hoofddoek op de werkvloer. Via de link te beluisteren vanaf minuut 14.